Mocsárvidék (La isla mínima)

1980-ban Spanyolország déli részén, egy meglehetősen elmaradott településen eltűnik két fiatal lány. Két madridi nyomozót küldenek, hogy utánajárjanak az ügynek, ők pedig szép lassan egyre többet fedeznek fel a vidék titkaiból. A műfajt, a környezetet, a fülledt, komor hangulatot és az eltérő, egymással gyakran súrlódó személyiségekből álló párost figyelembe véve elkerülhetetlen az összehasonlítás a tavalyi év talán legnagyobbat szóló sorozatával, a True Detective-vel. Szerencsére Alberto Rodriguez filmje nem csak külsőségekben hajaz a remek szériára, hanem minőségben is versenyre tud kelni vele.


Persze a színészek a Mocsárvidék esetében sokkal kevésbé ismertek, de ez nem jelent problémát. A főszereplő karakterek kellően összetettek és érdekesek, az alakítások pedig elég jók ahhoz, hogy ne legyen szükség hollywoodi arcokra. A történet is jó, a krimi eseményszál végig lekötött, de nem emiatt volt igazán emlékezetes a film. Sokkal nagyobb hatással volt rám, az az időszak és környezet, amiben a nyomozás folyt, és ahogy erről a szegénységgel és kilátástalansággal teli, fullasztó miliőről egyre több apró részlet kiderült. Érdekelt a bűnügy megoldása, de legalább annyira tetszettek a nyomozás szempontjából kevésbé lényeges, a karakterek személyiségét árnyaló jelenetek is.

Annak ellenére, hogy a jelenetek többsége nem pörgős, inkább ráérős tempójú, az események végig dinamikusan követik egymást, ez pedig a remek vágásnak köszönhető. Nincsenek töltelék-epizódok vagy túlnyújtott momentumok, minden találkozásból, párbeszédből csak a lényeg látható. Így pontosan annyi információt kap a néző, amennyi a sztori értéséhez illetve a közeg megismeréséhez feltétlenül szükséges, vagyis mindenre oda kell figyelni a teljes kép összerakásához.

A látvány is megérdemli a külön dicséretet, hiszen néhány igazán szép helyszín is helyet kapott a filmben, a légifelvételek pedig jól bemutatják, hogy gyakran a leggyönyörűbb környékeken történnek a legszörnyűbb bűnök. Értékelés: 90%. A Mocsárvidék egy jól összerakott krimi, amiben néhol drámára vagy thrillerre jellemző elemek is vannak. Jól bemutatja a 80-as évek Dél-Spanyolországát, a hangulata pedig nem múlik el a stáblista megjelenésekor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése