Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: Episode VII - The Force Awakens)

Szívesen végigkérdeztem volna a két hónappal korábban jegyet vásárló, a premierig hátralévő napokat számoló rajongókat (mármint a többieket, hiszen én is köztük voltam), hogy mit várnak a legújabb Staw Wars-epizódtól. Szerintem az előzménytrilógia után mindenki tartott egy kicsit egy újabb elbaltázott filmtől, ami nem továbbépíti, hanem rombolja a 70-es években megszületett univerzumot. Így már az megnyugtató hír, hogy J.J. Abrams hozta a kötelezőt és Az ébredő Erő sokkal inkább az eredeti trilógiához tartozik, mint az újhoz.


Na jó, ez így nem hangzik túl biztatóan, a film nem csak a kötelező szintet hozza, hanem nagyon szépen kiszolgálja a Luke Skywalker kalandjait számtalanszor újranéző rajongók igényeit. A forgatókönyv ilyen téren biztosra ment: fogta a dicsőített filmek emlékezetes jeleneteinek többségét, egy kicsit csavart rajtuk, egy kicsit kiegészítette őket, és kész is lett az új rész története. Ennek a módszernek köszönhetően sikerült remekül megidézni az igazi Star Wars-hangulatot, amihez persze John Williams szokásosan fantasztikus zenéje, a kisebb-nagyobb szerepekben visszatérő ismerős arcok és az életszerű helyszínek is hozzájárultak. Másrészt a régi történetelemek leporolása és újrahasznosítása miatt nem sok igazi újdonság került a hetedik epizód sztorijába, és bár túlzásnak tartom azokat a véleményeket, amik remake-ről beszélnek, azért nem teljesen alaptalanok.

Ezen a ponton igazán lényeges a bevezetőben már említett kérdés: ki mit várt ettől a mozitól? A régi filmek hangulatának megőrzését, és közben egy váratlan fordulatokkal teletűzdelt, eseménydús, végig lebilincselően izgalmas történetet? Nos, akkor ők némileg csalódni fognak, de szerintem az eredeti trilógia sem feltétlenül a tökéletes cselekménye miatt népszerű. Azok azonban, akik megelégszenek a nosztalgikus, rajongókra ízlésére szabott, szórakoztató és minőségi visszatéréssel, minden bizonnyal mosolyogva fognak kijönni a moziból.

J.J. Abrams nem csak az Erőt, hanem a klasszikus Star Wars-univerzumot is felébresztette, és letette egy ezzel új filmhármas alapkövét. Akadnak kevésbé jól sikerült történetszálak, a tempó sem egyenletes, de a pozitívumok egyértelműen túlsúlyban vannak a hibákkal szemben, és néhány jelenet annyira tetszett, hogy legszívesebben azonnal újranézném Az ébredő Erőt. A hetedik epizód által kijelölt irány tehát ígéretes, ha sikerült ezt tartani a folytatásokban, akkor 4 év múlva egy újabb szuper trilógiával bővül majd a messzi-messzi galaxis története. Értékelés: 85%.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése