Kosok (Hrútar)

Nem egyszerű feladat egy izlandi, juhtenyésztőkről szóló filmhez kedvet csinálni, mégis nekiveselkedek, mert a Kosokat tényleg érdemes megnézni.


A történet Gumiről és Kiddiről szól, akik testvérek, szomszédos tanyákon élnek, mégsem beszélnek egymással 40 éve. Nincs köztük semmi lángoló, olaszos harag, egyszerűen csak összevesztek valamin, és azóta kerülik a másik társaságát. Nevelgetik a különleges vérvonalból származó juhaikat, amiket az év legfőbb eseményén meg is versenyeztetnek. Csendes, nyugodt, egészen harmonikus élet ez, azonban Gumi észreveszi Kiddi díjnyertes kosán egy súlyos, fertőző betegség jeleit, ami azzal jár, hogy a környék összes gazdájának teljes nyáját le kell vágni.

Könnyen azt lehetne gondolni, hogy ez nem nagy ügy, hiszen mindössze pár száz juhról van szó, de itt nem csak az állatok élete a tét, hanem az emberek jövője is. Odalesz az egyetlen bevételi forrásuk, ráadásul a testvérpár által gondozott vérvonal is kipusztulhat. Ez pedig kellően sorsfordító esemény ahhoz, hogy beinduljon a film, persze csak a megfontolt, északi tempóhoz képest. Unalomtól azonban nem kell tartani, mert fokozatosan kiderül, hogy sokkal többről szól ez a történet, mint ami a felszínen látszik. Nem valami erőltetett, belemagyarázós szimbolikára gondolok, egyszerűen érdemes figyelni a két főszereplő szuper játékát, és azt, hogy hogyan viszonyulnak az állataikhoz illetve egymáshoz.

Eközben az ügyesen elosztott humor kellően oldja a drámát, de azért nem veszi el a látottak komolyságát, a kreatív ötletek pedig megadják a tipikus északi hangulatot. Nagyon tetszett ahogy a két testvér üzent egymásnak, vagy ahogy Gumi kórházba szállította a részeg hóban fekvő Kiddit – ezekből az apróságokból is nyilvánvaló, hogy igazából nem akarnak ők rosszat a másiknak, csak nem tudják feloldani az évtizedek óta köztük feszülő ellentétet. A sors azonban közbeszól, és a közös cél elindítja őket az úton. A befejezés miatt sokan haragudni fognak, de szerintem így pont annyit látunk a történetből, amennyi az egyszerű, mégis igazán megható tanulság levonásához szükséges. Értékelés: 80%.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése