Az éjszaka törvénye (Live by Night)

Dennis Lehane-könyvei már több jó filmnek is alapot szolgáltattak, Ben Affleck éppen az ő egyik regényének adaptálásával (Hideg nyomon) mutatkozott be a kamera mögött. Azt azonban mégsem értem, mi motiválta Affleck-et arra, hogy ezúttal éppen ezt a történetet karolja fel, és rendezőként, forgatókönyvíróként illetve főszereplőként oroszlánrészt vállaljon a projektben. 


Miközben néztem a filmet, végig ez a kérdés járt a fejemben, pedig Az éjszaka törvénye nem rossz, csak éppen nem láttam benne semmi olyant, amiért igazán lelkesedni lehet. Egy korrektül összerakott, de teljesen átlagos gengsztersztori, amiből nagyon hiányzik némi tökösség, lendület és egyedi stílus, amik emlékezetessé tudnák tenni. Néha vannak ugyan jó pillanatok, amikor a film megvillant valamit abból, ami lehetett volna, ha a készítők a lazább hangulat mellett döntenek, de sokkal többször akar görcsösen epikus lenni. Nagy igazságok hangzanak el életről, halálról, jóról és rosszról, csak az a baj, hogy ezeknek a nagy része klisés, és közhelyes. 

A legtöbb felmerülő konfliktus eléggé sekély, egyik sincs rendesen, valóban átérezhető módon kibontva, a három jelentős női karakter pedig rendszeresen megakasztja, unalmas jelenetekkel gazdagítja a történetet. Valószínűleg jobb lett volna a végeredmény, ha a nagyívűnek és mélyenszántónak célzott megközelítés helyett, inkább a főszereplő életének egy rövidebb szakaszára koncentrálnak és azt mutatják be alaposabban. 

Igazi gengszterfilmes akcióból nincs sok, de azok legalább jól lettek megvalósítva, a finálé például egészen stílusosra sikeredett, és a helyenként elszórt poénok többsége is elérte a kívánt hatást. Ezek miatt éreztem azt, hogy egy sokkal könnyedebb, csibészesebb megközelítésben maradandóbb élményt okozott volna a film, de azért így sem bánom a megtekintését. Értékelés: 60%. Nem ér fel Ben Affleck eddigi rendezéseinek szintjére, de azért igényes, vállalható, csak éppen sótlan alkotás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése