Mission: Impossible - Titkos nemzet (Mission: Impossible - Rogue Nation)

Legalább ilyennek kellene lennie minden nagy költségvetésű akciófilmnek! Na, nem azért, mert a Titkos nemzet tökéletes, de minden megvan benne, ami egy szórakoztató, látványos nyári mozihoz kell, és még a sorozatba is tökéletesen passzol.


Modern technikai kütyük, maszkok, kaszkadőrmutatványok, lövöldözések, bunyók és humor – az összetevők mind stimmelnek, és az ezek köré kitalált sztori is megállja a helyét. Az alaphelyzet kifejezetten egyszerű (van egy halottnak nyilvánított ügynökökből álló, Szindikátus nevű nagyon gonosz szervezet, ami le akar számolni az IMF-el), de Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) karaktere fordulatossá, és érdekessé teszi az eseményeket. Ő nem pusztán Ethan Hunt bájos segítőtársa, aki csak biodíszletként van jelen, hanem a britek beépített ügynöke, aki az országa és a saját érdekeit is szem előtt tartva kavarja a szálakat. Ennek az önálló, erős nőnek a szerepeltetése igazán jó ötlet volt, mert remekül ellensúlyozza Tom Cruise rendkívül maszkulin akcióit és céltudatosságát. Azt viszont nagyon sajnáltam, hogy Jeremy Renner és Ving Rames is háttérbe szorult, jó lett volna látni egy olyan bevetést, ahol az IMF-tagok egyenrangú feladatot kapnak, és csapatként dolgoznak össze. A fináléban majdnem összejött , de ott sem jutott nekik túl jelentős szerep. Simon Pegg viszont előtérbe került, ahogy az előző részben, ezúttal is elsősorban ő gondoskodik a humorról, és arról, hogy a film ne vegye túlzottan komolyan magát. Cruise-zal remek párost alkotnak, a közös jeleneteik dinamikusak, néhol már a jobbfajta akció-vígjátékok stílusát idézik. 

Értékelés: 75%. A Mission: Impossible sorozat legjobbja számomra továbbra is a Fantom Protokoll marad, de azért a Titkos Nemzetnek sincs szégyenkeznivalója. Nem az a film, amit évente újra elő fogok venni, de egyszeri nézésre teljesen remek szórakozás volt, beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. A baj inkább az, hogy sok alkotás nem képes elérni ezt a szintet, pedig nagy szükség lenne olyan régi vágású akciómozikra, ahol a karakterekről is érdemes beszélni, és a történet felett sem kell szemet hunyni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése