BeSZERvezve (American Ultra)

Mike (Jesse Eisenberg) egy benzinkúton dolgozik, és amikor csak teheti, füvet szív. A barátnője (Kristen Stewart), a fű, és a saját képregénye jelentenek számára mindent, egyszerű az élete. Csakhogy ő a CIA alvó ügynöke, aki az aktiválása után brutális gyilkológéppé változik, és úgy intéz el bárkit akár egy kanál segítségével, hogy maga sem érti az egészet. Erre a képességére szükség is lesz, mert egyre többen akarják eltenni láb alól.


Nima Nourizadeh a Projext X után ismét olyan filmet rendezett, ahol a látvány és a stílus sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak a történetnél. Három éve az iszonyú hangulatos bulijeleneteken volt a hangsúly a BeSZERvezve esetében pedig az akcióknak jutott hasonló szerep. Mike kreatív és vicces módon intézi el az utána küldött ügynököket, a lövöldözések pörgősek és a koreográfiájuk is kifejezetten tetszett. A baj csak az, hogy amíg a Project X-nél a partinak sikerült háttérbe szorítania a cselekményt, itt kevésbé szerencsések az arányok. Az akciók közti átkötő részek nem az igaziak, nagyon leül ezeknél a jeleneteknél a film. Nem az a gond, hogy rossz a sztori (ennél a műfajnál nem kell ezt jobban bonyolítani), inkább a történetmesélés módja nem jó. Olyan, mintha az lenne a cél, hogy a forgatókönyv minél összetettebbnek, csavarosabbnak állítsa be magát, és erre túl sok idő megy el, pedig nem lenne rá semmi szükség. 

Azért így is tetszett a BeSZERvezve, de az alapötletben ennél jóval több potenciál volt. A casting például szuper, Jesse Eisenberget máskor is láthattuk már hasonló szerepben, és most is csípőből hozza ezt a figurát. Kristen Stewart is szimpatikus volt, lassan már tisztességtelen húzás lesz megemlíteni vele kapcsolatban az Alkonyat-szériában nyújtott teljesítményét. Az igazán örvendetes azonban az, hogy a mellékszereplők között is akadnak emlékezetes arcok, akik egy-egy jelenet erejéig ellopják a show-t. Közülük a Walton Goggins által eljátszott Hahota a leginkább említésre méltó, jellegzetes nevetése és őrült mosolya színesebbé tették a filmet. Az ilyen apróságok miatt, végül 70%-ra értékelem az alkotást, egyszeri nézésre korrekt szórakozás, de könnyen felejthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése