Veszettek

Demokrácia ide, szólásszabadság oda, azért manapság is vannak olyan kényes témák, amiknek kockázatos lehet a filmre vitele. Ilyen például a kisebbségek és a rasszizmus kérdése, illetve a civilekből álló rendfenntartó szervezetek előnyei és túlkapásai. Az nem baj, ha valaki ezeket az ingoványos területeket elkerüli, viszont aki ide téved, annak bátran, határozottan kell elmesélnie a történetet. Ez a bátorság hiányzik nagyon a Veszettekből...


Kopasz srácok járőröznek katonai bakancsban, bomberdzsekiben, és gyakran összetűzésbe kerülnek a szerintük minden bajért felelős, sötét bőrű „telepiekkel”. Teljesen egyértelmű miről van szó, mégsem hangzanak el olyan szavak, mint a „náci”, „gárdás” vagy a „cigány”. Ez más esetben akár a konkrét példától való elvonatkoztatást és az általános tanulságot segítő húzás is lehetne, de itt nem szimbólumokról van szó, pusztán alkotói gyávaságról, menekülőútról. A nézők számára egy percig sem lesz kérdéses, miről szól a film, a készítők viszont nyugodtan moshatják a kezüket arra hivatkozva, hogy a valósággal való hasonlóság pusztán a véletlen műve.


Ez azért kár, mert, ha nem csak virágnyelven mernének beszélni a problémáról, akkor a Veszettek az apróbb hibái ellenére is egy elgondolkodtató és fontos film lehetne. A tempó jó, az események üresjáratok nélkül követik egymást, a zenék pedig megadják a kellő lendületet. A színészek is jól játszanak, ifj. Vidnyánszky Attila és Klem Viktor alakítása nagyon tetszett, végig hitelesek tudtak maradni, remélem sokszor látom még őket főszerepben. Fenyő Iván már néha kissé túl sok volt, de alapvetően ő is jól hozta a lepukkadt kisvárosba érkező, és azt saját szájíze szerint átalakító rendőrkapitányt. Rendezés, képi világ és vágás tekintetében sincs baj a filmmel, igazán jól összerakott, szórakoztató moziról van szó, amit szívesen néznék meg újra, ha merne arról beszélni, amiről beszélni akar.

Így viszont jobb lenne, ha az alkotók más témájú alkotásokban kamatoztatnák a tehetségüket, és olyan filmeket készítenének, amiknél a formai-technikai oldal mellett a sztori is rendben van. Nem baj, ha el akarják kerülni a konfliktusokat, de akkor kevésbé érzékeny témát kell választani. Értékelés: 65%.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése