007 Spectre - A Fantom visszatér (Spectre)

Nem meglepő, hogy az új James Bond-filmet mindenki a széria előző részéhez, azaz a szintén Sam Mendes által rendezett Skyfallhoz hasonlítja. Nos ahhoz képest valóban kicsit gyengébb lett a Spectre, de még így is egy szuper akciófilmről van szó.

A Mexikóban játszódó nyitójelenet látvány és izgalom terén is igazán erős, csak pár percet kell várni, hogy felrobbanó épületet és helikopterben zajló bunyót lássunk. Daniel Craig már rutinosan bújik a 007-es bőrébe, az első pillanattól kezdve megvan benne a karakterre jellemző lazaság és elegancia – a hi-tech kémes kütyük mellett ez a stílus az, ami megkülönbözteti Bondot a többi akcióhőstől. Ez a „bondosság” pedig végig erősen jellemzi a filmet, Mendes igyekezett a franchise összes jellemzőjét felvonultatni. Sajnos ez sokszor elég erőltetetten valósul meg, vannak olyan felesleges és logikátlan jelenetek, amik csak azért szerepelnek a Spectre-ben, mert a sorozat védjegyei. 


Cserébe a tempó elég gyors ahhoz, hogy ne sok idő menjen el ezekre a részekre. A közel két és félórás játékidő ellenére sincs jelentős üresjárat a filmben, ez pedig leginkább a látványos akcióknak köszönhető, amikben a fizika törvényeit néha még a Mission Impossible-mozikat is megszégyenítő módon hagyják figyelmen kívül. Az érdekes, lebilincselő mutatványok közé becsúszik pár kevésbé ötletes, elcsépelt momentum – utóbbira jó példa a római autós üldözés –, de még ezek is alkalmasak arra, hogy fenntartsák az érdeklődést. Így az egyszerű, meglepő fordulatokat mellőző sztori ellenére sem érződik hosszúnak a film.

A színészek közül Daniel Craigen kívül senki sem kap igazán nagy szerepet, de a többségük jól kihasználja a neki jutó lehetőséget. Ralph Fiennes és Andrew Scott is feldobják a jeleneteiket, Christoph Waltz pedig könnyedén eljátssza azt a tenyérbemászó, gonosz figurát, aminek köszönhetően ismertté vált. Az ő esetében kifejezetten sajnáltam, hogy csak keveset szerepelt, mert így nem sikerült emlékezetes negatív karaktert alkotnia. Ja igen, persze a Bond-lány sem maradhat el: Léa Seydoux-szal nincs baj, de nem zavar sok vizet.


Igazság szerint felemás érzéseim vannak a Spectre-vel kapcsolatban. Meg tudom érteni a fanyalgókat is, hiszen a Skyfallhoz képest valóban visszalépésről van szó, és bőven akadnak hibák, viszont 148 percen keresztül szinte megszakítás nélkül remekül szórakoztam, és kedvet kaptam a sorozat végignézéséhez. Értékelés: 80%

Ui.: Tudom, hogy minimális rá az esély, de mégis hatalmas királyság lenne, ha egyszer Guy Ritchie rendezhetne egy Bond-filmet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése