Zootropolis - Állati nagy balhé (Zootopia)

Általában elkerülöm a Disney-meséket, mert nem érzem magam a célközönségnek, a Zootropolis előzetese azonban kellően felkeltette az érdeklődésemet ahhoz, hogy adjak egy esélyt az állatok lakta várost bemutató rajzfilmnek – és nem is kellett benne csalódnom!


A történet szerint az állatvilág nem oszlik fel élesen ragadozókra és prédákra, mint régen, a két csoport tagjai békésen megférnek egymás mellett, és mindenkinek lehetősége van arra, hogy a számára legszimpatikusabb hivatást válassza. Persze az előítéletek nem múltak el nyomtalanul, a legtöbben például még mindig bizalmatlanok a rókákkal szemben, és csak mosolyognak, amikor megtudják, hogy egy nyuszi rendőr akar lenni. A főszereplő párost pedig pont egy pályakezdő rendőrnyúl és egy simlis róka alkotja, akik buddy movie-s stílusban együtt dolgoznak egy eltűnési ügyben.

Közben szép gyakorisággal követik egymást a poénok, amiknek a többsége túlmutat a legkisebbeket megcélzó, beszélő állatos cukiskodáson. Vannak sorozatos és filmes utalások, remek prezentációban jelenik meg a lajhár-bürokrácia, de a humoron túl vannak komolyabb kérdések is, amik a felnőtt nézőknek szólnak. Megkapja a magáét az amerikai álom, felmerül a meghatározott sors és a szabad választás ellentéte – vagyis biztosítva van, hogy a gyereküket elkísérő szülők se unatkozzanak. További jó pont, hogy a sztori sem bugyuta, a címszereplő város pedig hihetetlenül sokszínű, és dugig van szellemes ötletekkel. Érdemes figyelni a háttérben felbukkanó feliratokra, vagy a sokszor alig pár másodpercig mutatott eszközökre, amik azt segítik, hogy tényleg mindenféle állat élhesse a számára kényelmes életet. Az ilyen apróságok azok, amik biztosítják a Zootroplis újranézhetőségét, hiszen még akkor is lehet majd valami újdonságot találni benne, amikor a sztorit már kívülről fújjuk. Ezt a kreativitást hiányoltam eddig a Disney-től, de most maradéktalanul megkaptam, amire vártam, végre ismét elégedetten kelhettem fel a moziszékből az animációs filmjük után. Értékelés: 85%.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése