Cloverfield Lane 10 (10 Cloverfield Lane)

Manapság a folytatások többségének sztoriját szinte teljes mértékben lehet érteni az előzmények ismerete nélkül is. Az új nézők legfeljebb pár apró utalásról maradnak le, így gyakorlatilag bármelyik résznél be lehet csatlakozni egy sorozatba. A Cloverfield Lane 10 azonban ennél is tovább megy, és még lazábbra veszi a kapcsolatot a 8 évvel ezelőtti Cloverfielddel.


Már az is kérdéses, hogy ebben az esetben egyáltalán van-e értelme folytatásról beszélni. Nem pusztán a műfaj és a szereplők változtak meg, hanem sokáig még az sem világos, milyen módon illeszkedik az aktuálisan látott történet a korábban bemutatott világba. De mindez másodlagos, hiszen a film jó. Egy végig feszült és izgalmas, háromszereplős kamarathrillert látunk, ami bravúrosan játszik a műfajokkal, a hangulatokkal és a nézőkkel is. Mindhárom színész remek alakítást nyújt, de amit John Goodman művel Howard szerepében, az zseniális. Végig hátborzongató a jelenléte, és sosem lehet tudni, hogy milyen reakció várható tőle a következő percben. Nem egy leányálom vele összezárva élni, ezért nem is meglepő, hogy Michelle (Mary Elizabeth Winstead) bizalmatlan vele szemben, és szeretné minél hamarabb elhagyni a föld alatti bunkert.

A kezdeti felállás után a sztori folyamatosan irányt váltott (még a meglepőbb fordulatok is megalapozottak), így egy idő után már bármilyen befejezést el tudtam képzelni, ez pedig határozottan jó jel egy thriller esetében. A feszültséget tovább növelték a hatásos zajok, hangeffektusok, illetve a jól megválogatott, sok esetben az adott jelenet hangulatától igencsak elütő zenék.

A finálét viszont sajnos kissé összecsapottnak (és talán feleslegesnek) éreztem, ha mindenképpen meg akarták mutatni az utolsó jeleneteket, akkor jobb lett volna több játékidőt hagyni rájuk. Az azonban mégis indokolja ezt a lezárást, hogy így egy olyan franchise létrejötte van kilátásban, amelynek részei nem ugyanazt a bejáratott sémát követik, hanem mernek újítani és kreatívan kapcsolódni egymáshoz. Ez pedig már önmagában megér egy misét. Értékelés: 90%.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése