A hét mesterlövész (The Magnificent Seven)

A futószalagon készülő, sok esetben már látatlanban is teljesen feleslegesnek tűnő remake-ek között A hét mesterlövész újragondolása képes volt rá, hogy felkeltse az érdeklődésemet. Részben amiatt, mert a western nem túl gyakori látogató manapság a mozikban, szóval egy jól összerakott darabra simán vevő vagyok, részben pedig azért, mert valahogy kevésbé éreztem azt, hogy csak egy újabb bőr lehúzása lenne az eredeti filmről.

Hiszen, ha belegondolunk, rengeteg hasonló sztori van a műfajban: egy vagy egy csapatnyi titokzatos idegen rendet tesz egy vadnyugati kisvárosban, és szembeszállnak az ártatlanokat nyomorgató zsarnokkal - ha nem azzal törődünk, hogy miért pont heten vannak és önmagában élvezzük a filmet, akkor egy teljesen korrekt, a mai igényekhez igazított, de a téma klasszikus vonásait is jó arányban megőrző westernt kapunk. A korszerűsítés főleg a fináléban érhető tetten, egészen addig a szokásos tempóban és stílusban zajlanak az események. Megismerjük a gonoszt, összegyűlik a csapat, kitalálnak egy tervet, harcolni tanítják a helyieket, közben vidám beszólásokkal ugratják egymást, és jöhet a végső összecsapás. Mindez végig érdekesen volt bemutatva, ennek köszönhetően nem éreztem hosszúnak az alkotást, sőt egy-két, a karaktereket jobban bemutató plusz jelenetet még szívesen láttam volna. Ezekre nem jutott sok idő (főleg a kisebb nevek által alakított figurák nem lettek részletezve), de így is sikerült megkedvelnem őket, és egyikőjükről sem éreztem azt, hogy direkt áldozatnak lent szánva.

A viszonylag komótos építkezés után, a fináléban már elszabadul a hollywoodi gépezet, és egy igazán látványos, akciódús lezárást kap a film. Lehet rajta vitatkozni, hogy mindez mennyire illik a klasszikus műfaji környezetbe, de valószínűleg mesterkélten hatott volna, ha 2016-ban az előző évszázad közepére jellemző módon mutatják be ugyanezeket a jeleneteket. Értékelés: 70%, legalább valami ilyesmit várnék minden remake-től. Nem fog az “eredetihez” hasonló kultuszfilmmé válni, de ügyesen állítja szinkronba azt a modern nézői igényekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése