Arthur király: A kard legendája (King Arthur: Legend of the Sword)

Kíváncsi lennék mit láthatott Guy Ritchie ebben a sztoriban, ami miatt úgy döntött, vászonra viszi. Mert az oké, hogy az ő stílusa még mindig menő, és ebből a lerágott csont kaliberű történetből is korrekt, szórakoztató filmet tud készíteni, de már többször is láthattuk, mire képes, ha egy ütősebb alapanyagból dolgozik. Mondjuk ehhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy ez az eddigi legnagyobb költségvetésű mozija, és gondolom emiatt jobban meg volt kötve a keze.


Ennek pedig duplán érződik a negatív hatása. Egyrészt az Arthur Király iszonyú gyenge nyitóhétvégét produkált, és csoda lenne, ha ezek után nem lenne hatalmas bukta belőle, másrészt egyértelműen azok a jelenetek a hatásosabbak, emlékezetesebbek, amiken ott van a rendező kézjegye. Fantasy-nak teljesen tipikus, átlagos a film, amikor viszont időnként eluralkodik rajta Ritchie-stílusa, és középkori gengsztermozivá változik, akkor kifejezetten érdekes tud lenni. Olyan mintha a sztorit ténylegesen előremozgató részeket csak motiváció nélkül, csípőből levezényelte volna, hogy cserébe ezek között nagyobb térhez jusson, és bemutathassa a vízióját Londiniumról (ez London középkori megfelelője a filmben).

Talán hagyni kellett volna a legendás karddal való szórakozást meg a királlyá válást, és az ifjú Artúr egy kevésbé jelentős kalandjára koncentrálni. A látvány (a kamera rángatása néhol zavaró, de többször is jól használják), az iszonyú hangulatos zene, Charlie Hunnam lazasága és a helyenként felborított időrend kellően tökös összhatást képesek elérni, de ilyenkor nagyon sajnáltam, hogy ezekkel az eszközökkel egy középszerű, lapos történet lett elmesélve.

Értékelés: 65%. A közepesnél azért egy fokkal jobb, talán elégedett is lennék vele, ha nem Guy Ritchie rendezi, de tőle ennél mindenképpen többet várok. Bízom benne, hogy legközelebb kisebb költségvetésből forgat majd, bár elvileg az élőszereplős Aladdin illetve a Sherlock Holmes 3. része lesznek a következő munkái és egyik sem tűnik olcsó produkciónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése