Jupiter holdja

Egy fiatal szír migránst több lövés ér a szerb-magyar határon. Ő azonban ahelyett, hogy a természettudományok törvényeinek engedelmeskedve meghalna, felemelkedik a földről, levitálni kezd. Az ehhez hasonló misztikus történetelemek nem gyakori vendégek a hazai filmekben, Mundruczó Kornél azonban jól illeszti ezt az összetevőt magyar környezetbe, a végeredmény pedig nem válik túl műviszeskedővé vagy elvonttá.


A Jupiter holdjának egyik nagy előnye, hogy a szimbólumok, utalások pontos megfejtése nélkül is érdekes mozi tud lenni. Egy különleges képességekkel rendelkező menekült utáni hajszát láthatunk, amiben a fiút segítő lecsúszott orvos, az őket üldöző rendőr és az események helyszínéül szolgáló, katonai ellenőrzés alatt álló Budapest is megér egy misét. Eközben a nem túl pörgős tempó lehetőséget hagy a hittel, megváltással, feloldozással kapcsolatos kérdéseken gondolkodni, amiket a film érdekesen közelít meg. Nem kell megijedni, nincs szájbarágós tanulság vagy általános érvényű igazság kimondva, vannak viszont nyitott kérdések, amiken amikkel utólag is lehet - és érdemes is - foglalkozni.

Biztos vagyok benne, hogy nem értettem meg mindent abból, amit a rendező és az író közölni szándékoztak, de ez nem zavart, hiszen így is élveztem a Jupiter holdját, és úgy érzem érdemes lesz újra, az apró részletekre jobban odafigyelve megnéznem a filmet. Nem lesz egyszerű feladat, mert könnyű belefeledkezni a szuper látványba, a főszereplő lebegését bemutató jelenetek lenyűgözőek és például az autós üldözés megvalósítása is kifejezetten tetszett. Technikai, vizuális szempontból tehát abszolút nyugati színvonalú produkcióról van szó, és a történet tanulsága is általánosabb, mint a felszínen látszó migránsos téma, ezek pedig bíztató előjelek a nemzetközi fogadtatásra nézve. Értékelés: 80%.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése