Wind River - Gyilkos nyomon (Wind River)

Taylor Sheridan két remek forgatókönyv után megkapta a lehetőséget, hogy a harmadiknál már ő ülhessen a rendezői székbe is. Írás terén már bizonyította a tehetségét, így a történettel kapcsolatban ezúttal sem aggódtam, az viszont kérdéses volt, hogy direktorként mennyire állja majd meg a helyét. Sheridan azonban ebben a pozícióban is egy minden kétséget eloszlató, iszonyú erős teljesítményt nyújtott.


A Sicario-hoz és a Hell or High Water-höz hasonlóan ismét egy sallangoktól mentes, letisztult, komor bűnügyi sztori adja az alapot: a Wind River indiánrezervátumban a hóba fagyva találják meg egy fiatal lány holttestét. A nyomok alapján egyértelmű, hogy valaki üldözte, de mivel a halál oka technikailag nem gyilkosság, csak egy helyi rendőrt és egy nem túl tapasztalt FBI-ügynököt állítanak az ügyre. Plusz segít nekik a Jeremy Renner által megformált vadász-nyomolvasó.

Nem tipikus krimire kell számítani, a cselekmény nem azzal a módszerrel halad előre, hogy folyamatosan másra terelődik a gyanú és újabb, a korábbiakat felülíró bizonyítékok kerülnek elő. Nincs túlbonyolítva a nyomozás, inkább a karakterekre és környezetre helyeződik a hangsúly. A hóval borított, kietlen, a maga nemében mégis gyönyörű táj remek képekkel van bemutatva. Ezt a vidéket népesítik be a saját hagyományaik szerint élő, kilátástalansággal küzdő indiánok, ami egy teljesen új világként jelenik meg az FBI-os nyomozó számára. Elizabeth Olsen játéka kicsit esetlen, de ez akár a koncepció része is lehet, hiszen így még jobban passzol ebbe a kívülálló szerepbe, és a brillírozó Jeremy Renner mellett amúgy sem könnyű érvényesülni.

A hangkeverés még mindenképpen megérdemel egy külön említést: alapjáraton egész csendes, visszafogott a film, és éppen emiatt, amikor egy-egy hangosabb effekt megszólal, akkor annak valódi súlya van. Minden lövés, minden kiáltás kiemelt jelentőséggel bír, az ilyenek miatt válik a Wind River székbe szegező, lehengerlő élménnyé. Értékelés: 100% - az elejétől a végéig imádtam, és utána is a hatása alatt maradtam, szóval nem kellett sokat gondolkodnom azon, hogy mennyit adjak rá. Szeptember elején már talán nem nagy felelőtlenség kijelenteni, hogy stabil helye lesz az év végi toplistámon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése