Brazilok

A Brazilok elsőre csak egy laza hülyülésnek tűnik, mégsem teljesen kockázatmentes vállalkozásról van szó: Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba a falusi, mostoha körülmények között élő cigányokról és a többiek velük szemben tanúsított (néha indokolt, néha ok nélküli) ellenszenvéről forgatott politikai korrektségtől mentes vígjátékot. A poénok mögött pedig könnyen felfedezhető a társadalomkritika, ez a réteg viszont szerencsére nincs túlságosan hangsúlyozva, könnyed és szórakoztató, közben a valós életre emlékeztető komédiaként is működőképes a film.


A történet a helyi focibajnokság körül zajlik, amin az új pap indítványozására első alkalommal engedik indulni a cigányok csapatát is, ráadásul a győztes a dicsőség mellett egy brazíliai utazással is gazdagodik. A sztori szinte az összes témába vágó sablonon végigmegy, néhányat azonban ügyesen elkerül és ennek köszönhetően még meglepetést is tudott okozni. Nem nagy csattanóra vagy komoly fordulatra gondolok, de nem minden szereplő sorsa úgy alakult, mint amire számítottam.

A Brazilok a hibáival együtt is abszolút szerethető, őszinte, reális magyar mese, ami megmutatja, hogy mindenen lehet, sőt kell is nevetni. A végeredményen érződik, hogy a forgatás jó hangulatban zajlott, a vicces beszólások és üde cameo-k pedig átragasztják ezt a vidámságot a nézőkre is. Értékelés: 70%. Sokszor idézett klasszikussá valószínűleg nem fog válni, azt mégis könnyen el tudom képzelni, hogy pár év múlva kedvem támad majd újranézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése