Halálos iramban 8 (The Fate of the Furious)

Mit lehet írni egy franchise 8. részéről? Az eddigi epizódok és a előzetes alapján már úgyis mindenki tudja, hogy érdekli-e a film, és bárhogy is döntött, jól tette, mert az aktuális menet majdnem pontosan azt hozta, amire számítani lehetett.


A legnagyobb meglepetés talán az, hogy a nyitányban egy illegális gyorsulási versenyt láthatunk, amiktől az évek során jócskán eltávolodott a széria. Az viszont nem újdonság, hogy az akciók - autóval vagy anélkül - ezúttal is piszkosul látványosak, ebben a tekintetben sikerült tartani, sőt talán még túl is szárnyalni az eddigi szintet. A sztori azonban ismét nagyon vékony, ami csak annyiban jelent eltérést a korábbi részekhez képest, hogy mindez most először zavart igazán.

Elsősorban nem a logikátlanságokkal, a totál irreális húzásokkal, vagy a véletlenszerűen és hézagosan egymás után pakolt eseményekkel volt bajom, mert ezek felett szemet tudtam hunyni a sodró lendületű andrenalinlöketeknek köszönhetően, a teljesen súlytalan, erőltetett dráma viszont folyamatosan megakasztotta a tempót. Furcsa ezt egy akciófilm szemére vetni, de itt a történet túl komolyan vette magát, és ettől igazán kínossá vált az erőlködés. Pedig az még jó ötlet, hogy Dominic a család ellen fordul, de az ehhez kapcsolódó konfliktus és a döntés háttere nagyon gagyin lettek megoldva. Jobban örültem volna, ha két mondatban lerendezik az oldalváltás okát, és nem kerítenek ekkora feneket neki.


A lényeg úgyis az, hogy izompólós családfőnek ezúttal a saját bandájával kell szembe szállnia, ez az ütközet pedig rengeteg lezúzott kocsival és persze az életveszélyes helyzetekben is elmaradhatatlan, vicces, egymást ugrató beszólásokkal jár. Utóbbiakban főleg Dwayne Johnson és Jason Statham párosa jeleskedik, akik végig úgy szekálják egymást, hogy akár egy spin-offot is megnéznék velük. Az újonnan csatlakozó Charlize Theron és Helen Mirren nem kaptak túl összetett karaktereket, de ez egy olyan franchise, ahol még a női szereplőktől is elég annyi, ha morcosan néznek, és ellőnek pár macsó egysorost.
Értékelés: 70%. Az autópornó ezúttal kissé megdöccent ugyan, de azért eszement tempóban dübörög tovább, és számomra még mindig nem kérdés, hogy kíváncsi leszek-e a következő részre is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése